New investigations

Алергія на сперму, або гіперсенситивність до компонентів сім'я, є рідкісним, але реальним явищем, яке може впливати на якість життя та репродуктивне здоров'я.

Причини розвитку алергії на сперму

Алергія на сперму виникає внаслідок гіперчутливої реакції імунної системи на певні компоненти сперми. Алергія на сперму може бути локалізованою (місцева реакція у місцях контакту зі спермою) або системною (виникають труднощі з диханням, набряк, кропив’янка, тощо). 

Імунна система може реагувати на білки, які містяться в спермі, і спричиняти алергічну реакцію. Імунна система жінки може змінюватися внаслідок фізіологічних або патологічних процесів, що може сприяти розвитку алергічної реакції на сперму (підвищена чутливість до продуктів харчування, приймання певних ліків, пологи, менопауза, гормональні порушення, тощо). У деяких випадках алергія на сперму може бути обумовлена генетично.

Симптоми алергії на сперму

Симптоми алергії на сперму можуть нагадувати симптоми вагінальної інфекції або симптоми шкірних алергій. Зазвичай симптоми проявляються через 30 хвилин після контакту зі спермою і тривають до кількох днів. 

Симптоми алергії на сперму: почервоніння, свербіння та висип у місцях контакту зі спермою (шкіра, язик, губи), але найчастіше це область статевих органів. У випадку проковтування сперми також можливий розвиток алергічної реакції. Також можливими є такі симптоми: затруджене дихання, набряк язика, губ, запаморочення, кропив’янка. У крайньому випадку можливий розвиток анафілактичного шоку.

Діагностика алергії на сперму

Алергія на сперму є досить рідкісним явищем, тому не одразу можливо припустити, що причиною незрозумілих симптомів є саме алергія на сперму

За появи незрозумілих симптомів – зверніться до кваліфікованого спеціаліста, адже кожен організм індивідуально реагує на ті чи інші алергени. Діагностика алергії на сперму включає гінекологічне обстеження та проведення різноманітних тестів з метою виключення вагінальних інфекцій та підтвердження алергії на сперму. Для підтвердження алергії на сперму використовують шкірний тест.

Лікування алергії на сперму

Лікування алергії на сперму може включати приймання антигістамінних препаратів для полегшення симптомів, імунотерапію для підвищення толерантності імунної системи або використання бар'єрних методів контрацепції.

Акушер-гінеколог Процько Наталія Вікторівна приймає пацієнтів за попереднім записом
✅ у понеділок з 15:00 до 18:00;
✅ у вівторок з 8:00 до 13:00;
✅ у четвер з 8:00 до 13:00. 

✔️ Вартість консультації – 700 грн.
📍 Адреса: вул. Микільсько-Слобідська, 6-В (пішки 14 хвилин від М Лівобережна).
🖍 Для запису
– телефонуйте за номером телефону (044) 492-34-84 у будні з 8:00 до 18:00;
– пишіть повідомлення у Viber на номер +38(066) 906-80-25 або +38(093) 046-77-24 у будні з 8:00 до 18:00.

З повагою – клініка ЦСМ УЛДЦ.