New investigations

Вірусний гепатит С: шляхи зараження

Вірусний гепатит C займає третє місце за поширеністю серед інфекційних гепатитів (після A і B). Вірусний гепатит C передається парентерально – тобто через кров (під час введення ін'єкції зараженою голкою, під час досить травматичному статевому контакті, при переливанні крові, при пологах від хворої матері до дитини). Збудники вірусних гепатитів потрапляють з током крові в печінку, де розвивають свою «бурхливу діяльність», яка за відсутності лікування призводить до цирозу та раку. На відміну від вірусного гепатиту B, «перестрахуватися» від цього захворювання неможливо – вакцина проти вірусного гепатиту C не розроблена.

Інкубаційний період вірусного гепатиту С

Інкубаційний період вірусного гепатиту C (строк з моменту проникнення збудника в організм до розвитку запалення) – від 6 до 8 тижнів. Виявити, що людина заразилася вірусним гепатитом C неможливо в перші кілька тижнів (навіть за допомогою серологічних досліджень): імунна система людини в даному випадку реагує «уповільнено». Імунна система здатна самостійно перемогти вірусний гепатит C, проте це трапляється у небагатьох випадках: лише у 1 з 8 заражених.

Симптоми гепатиту С

Більшість людей не мають симптомів у перші тижні після інфікування. Для появи симптомів може знадобитися від двох тижнів до шести місяців. Коли симптоми з’являються, вони можуть включати: • лихоманка• відчуття сильної втоми• втрата апетиту• нудота і блювота• біль у животі• темна сеча• світлий кал• біль у суглобах• жовтяниця (пожовтіння шкіри або очей).

Хронічний гепатит С: у чому небезпека?

Вірусний гепатит C небезпечний через високий рівень хронізації – за статистикою практично у 55-85% хворих гострим гепатитом C, хвороба переходить у хронічну форму. За відсутності лікування протягом 5-7 років у 20-50% хворих з хронічною формою гепатиту С може розвинутися цироз печінки, а в 20% – рак печінки. Шанси на одужання від вірусного гепатиту C великі, однак вони зменшуються з кожним роком за відсутності лікування, адже  запускаються процеси переродження тканини печінки – фіброз. Фіброз, на відміну від цирозу та раку, можна не тільки зупинити, але і обернути в зворотній бік. Ось чому так важлива своєчасна діагностика, а також невідкладне лікування цієї хвороби ефективними препаратами.

Лікування гепатиту С: індивідуальний підхід до кожного пацієнта

Обираючи схему терапії вірусного гепатиту C лікар керується рядом факторів: вік, стать, термін захворювання, супутні хвороби, тощо. Однак, є важливим факт – яким саме генотипом вірусу гепатиту C відбулося зараження. Від генотипу збудника залежить тривалість лікування.

Які є генотипи гепатиту С?

Збудники вірусного гепатиту C можуть належати до різних кланів – генотипів. Налічують щонайменше вісім генотипів, які мають близько 67 субтипів, наприклад: 1a, 1b, 2a, 3b, тощо, де цифрою позначений генотип збудника, літерою субтип (підвид). Належність до генотипу і субтипу визначається будовою «серцевини» вірусної частинки – протяжністю і варіабельністю ділянок її генетичного коду. Той, хто зіштовхувався з проблемою вірусного гепатиту C, знає: генотип 1а – «гірший», оскільки важче лікується, а 2b – «легший», так як більш чутливий до ліків проти вірусного гепатиту C. Тому тривалість терапії вірусного гепатиту C в першому випадку зазвичай становить 48 тижнів, а в другому – 24. 

Генотип збудника впливає також на перебіг хвороби і стан здоров'я людини. Наприклад, у пацієнтів з генотипом 3 частіше розвивається стеатоз (жирове переродження в печінці). Тому при лікуванні вірусного гепатиту C враховуються найдрібніші нюанси і проводиться безліч аналізів.

Вірусний гепатит C достатньо успішно піддається терапії, причому статистично встановлено, що найкраще реагують на терапію пацієнти, що відповідають ряду факторів: вік до 50 років, жіноча стать, генотипи 2 і 3. Однак у кожного, незалежно від генотипу, віку, статі і супутніх захворювань, є шанс на одужання. 

Консультація інфекціоніста та лікування гепатиту С у клініці на Оболоні

Інфекціоніст Боброва Ірина Анатоліївна – лікар вищої категорії, старший науковий співробітник, доктор медичних наук за спеціальністю «Інфекційні хвороби». Кандидатська дисертація присвячена вірусному гепатиту В, докторська дисертація – вірусному гепатиту С з акцентом на противірусну терапію та її ускладнення. 

Інфекціоніст Боброва Ірина Анатоліївна приймає пацієнтів у клініці ЦСМ УЛДЦ з 9:00 до 13:00 за попереднім записом у будні.
📍 Адреса: вул. Левка Лук'яненка (Маршала Тимошенка), 14, поруч з М «Мінська». Приміщення дитячої поліклініки Оболонського району, 1 поверх.
🖍Для запису телефонуйте за номером телефону (044) 499-86-65 з 8:00 до 14:00 у будні.
✔ Вартість консультації – 745 грн.