New investigations

Що за вітамін такий – вітамін D?

Термін «вітамін D» об’єднує групу схожих за хімічною будовою речовин, які існують в природі у декількох формах – D1, D2, D3, D4, D5 та D6. Клінічно важливими для організму людини є дві його форми – вітамін D3 (холекальциферол) та вітамін D2 (ергокальциферол) – це традиційно жиророзчинні вітаміни, які виконують свої функції як гормони.

Як ми отримуємо вітамін Д?

Вітамін D потрапляє у організм людини двома шляхами: 20–30% добової потреби надходить з продуктами харчування (D2 та D3) та близько 80% добової потреби утворюється в шкірі людини під дією ультрафіолетового випромінювання (лише D3). 

Продукти харчування, багаті на вітамін D

Продукти харчування, багаті на D2 та D3: гриби, молоко, вершкове масло, теляча печінка, зернові культури, яєчний жовток, риб’ячий жир, ікра, морепродукти, лосось, печінка тріски.

Низький вміст 25(ОН)D та профілактика дефіциту вітаміну Д

Всмоктуючись у кров D2 та D3 під дією спеціальних ферментів у печінці та нирках перетворюються на 25(ОН)D2 та 25(ОН)D3 відповідно, а їхній сумарний вміст позначають як 25(ОН)D, або 25-гідроксикальциферол (кальцидіол). Саме кальцидіол і є найбільш точним маркером загального вмісту вітаміну Д (D2+D3) в плазмі крові. 

Низький вміст 25(ОН)D спостерігається при багатьох хронічних захворюваннях, при недостатньому перебуванні на сонці (використанні сонцезахисних кремів), при нерегулярному та незбалансованому харчуванні. Недостатність вітаміну Д призводить до порушення мінерального обміну та кісткового метаболізму, функціонування імунної системи, збільшує ризики розвитку різноманітних патологічних станів. Профілактика дефіциту вітаміну Д полягає у повноцінному харчуванні та веденні здорового і активного способу життя.

Дефіцит вітаміну Д в організмі: чому ватро звернутися в лабораторію?

Добова потреба людини в вітаміні Д варіює від 200 МЕ (для дорослих) до 400 МЕ (для дітей). Вважають, що перебування під сонячним випромінюванням протягом 10–30 хвилин еквівалентно 200 МЕ вітаміну Д. Але, і тривале перебування на сонці і збалансоване харчування не завжди забезпечують організм достатньою кількістю вітаміну Д на добу, тому додатково вітамін Д отримують з харчовими добавками (вітамінами). Однак, приймати препарати слід з обережністю, оскільки як дефіцит (гіповітаміноз), так і надлишок вітаміну Д (гіпервітаміноз) є шкідливими для організму. Не варто самостійно призначати вітаміни. Варто проконсультуватися з лікарем та попередньо визначити рівень вітаміну Д в організмі.

Як визначають рівень вітаміну Д у організмі?

Визначити рівень (кількість) вітаміну Д в організмі дозволить відповідний аналіз. У клініці ЦСМ УЛДЦ отримати результат аналізу на вміст вітаміну Д можливо впродовж двох робочих днів.
Код  дослідження – Б0207.
Назва – Вітамін D (25-гідроксихолекальциферол, 25-гідроксивітамін D, 25-ОН вітамін D).
Матеріал – венозна кров (натще). 
Строк виконання – 2 робочі дні. 
Ціна – 515 грн (ціна станом на 13.01.2025).
Специфічної підготовки аналіз не вимагає. 

За результатом лабораторного дослідження визначають кількості вітаміну Д в організмі:
<10 – дефіцит, 
10–29 – недостатня кількість, 
30–100 – достатня кількість,  
>100 – надлишок вітаміну.
Одиниці вимірювання – нг/мл.