New investigations

Що таке антимюллерів гормон або інгібуючий гормон Мюллера?

Антимюллерів гормон (АМГ, Anti-Mullerian Hormone, AMH) – це гормон, який продукують стінки фолікулів яєчників. АМГ визнано найважливішим біомаркером оваріального резерву (запасу ооцитів), який свідчить про репродуктивний потенціал жінки.

При народженні дівчинка має індивідуальний обмежений запас ооцитів (майбутніх яйцеклітин). Нові ооцити не утворюються. Щомісяця у репродуктивному віці (з початком перших місячних до настання менопаузи) з обмеженого запасу ооцитів «дозріває» одна (рідко дві) яйцеклітина, яка «витрачається» або ж запліднюється. Решта ооцитів «стоять на паузі і чекають свого часу», щоб перейти у етап дозрівання і у майбутньому стати готовими до запліднення яйцеклітинами.

АМГ також секретується клітинами Сертолі яєчок у чоловіків, і вимірювання АМГ для прогнозування швидкості відновлення сперматозоїдів у чоловіків також досліджені. 

Зниження кількостей АМГ з віком

Кількість АМГ, зростає до 25 років (в середньому може досягати 12 нг/мл), а потім рівень АМГ починає знижуватися, що є природнім процесом. В яєчниках «запаси» ооцитів вичерпуються, а разом з цим знижується і ймовірність жінки завагітніти. 

Починаючи з 35 років, АМГ неухильно знижується, поки не досягне нуля в менопаузі.

Тест на антимюллерів гормон

Тест на антимюллерів гормон – це аналіз крові. Тестування можна проводити у будь-який день менструального циклу. Результатом тестування є кількість АМГ, яку можна виміряти в крові, що вказує на кількість вироблених яйцеклітин або резерв яєчників.

Антимюллерів гормон. Показники та їх інтерпретація 

Якщо аналізувати середні показники кількостей АМГ, то:

АМГ 1-2 нг/мл – не варто відкладати батьківство на потім.

АМГ 2-3 нг/мл – якщо ви плануєте двох дітей раціонально вже приступити до планування першого малюка.

АМГ 3-4 нг/мл свідчить про хороші перспективи завагітніти (характерний для жінок 27-35 років).

АМГ 7-8 нг/мл – гарний репродуктивний потенціал.

АМГ 10-11 нг/мл характерний для жінок з синдромом полікистозних яєчників (часто проблемою таких пацієнток є порушення менструального циклу).

Кому потрібно пройти тестування на антимюллерів гормон 

Тест на AMГ проводиться з двох основних причин:

– визначити статус фертильності;

– визначити реакцію яєчників на препарати для лікування безпліддя (низькі рівні АМГ можуть вимагати більшої дози ліків).

Жінки віком до 35 років можуть пройти тестування для визначення резерву яєчників, що може допомогти визначити оптимальний час для створення сім’ї. 

Тест також може бути корисним для визначення статусу фертильності пацієнток із ризиком зниження резерву яєчників:

  • жінки з історією недостатності яєчників; 
  • жінки з сімейною історією раннього початку менопаузи;
  • жінки, які пройшли хіміотерапію або операцію на яєчниках;
  • пацієнтки із синдромом полікистозних яєчників;
  • пацієнтки з аутоімунними захворюваннями.

Тест на антимюллерів гормон та планування батьківства   

Акушер-гінеколог Процько Наталія Вікторівна приймає пацієнтів за попереднім записом у понеділок з 15:00 до 18:00; у вівторок з 8:00 до 13:00; у четвер з 8:00 до 13:00. Вартість консультації – 600 грн.

Адреса: вул. Микільсько-Слобідська, 6-В (пішки 14 хвилин від М Лівобережна).

Для запису телефонуйте за номером телефону (044) 492-34-84 у будні з 8:00 до 18:00; пишіть повідомлення у Viber на номер +38(066) 906-80-25 або +38(093) 046-77-24 у будні з 8:00 до 18:00.

З повагою – клініка ЦСМ УЛДЦ. Слава Україні!