New investigations

Що таке вірусний гепатит B?

Вірусний гепатит B – це захворювання печінки, причиною якого є інфекція – вірус гепатиту В (Hepatitis B Virus, HBV), передача якого від людини до людини можлива через біологічні рідини (кров, слину, виділення з вагіни, сім'яну рідину, тощо). Передача HBV трапляється за використання нестерильного обладнання (педикюр/манікюр, стоматологічні маніпуляції, нанесення татуювань), під час статевого акту, від матері до дитини під час народження, тощо. Розрізняють гостру (тривалість хвороби менше 6 місяців) та хронічну форми захворювання (більше 6 місяців). Хронічна форма захворювання проявляється у близько 5% хворих на гепатит В. 

Симптоми вірусного гепатиту В

Виявити вірус гепатиту В у організмі людини (лабораторними методами аналізу) можливо уже через 1-2 місяці після зараження. Інкубаційний період триває близько 75 днів (від 30 до 180 діб). У цей період ймовірний прояв таких симптомів: втома, відсутність аппетиту, невисока температура, біль у суглобах, неприємні відчуття у верхній частині живота, білий кал, темна сеча, тощо. Часто симптоми є невираженими або відсутніми взагалі.

Лікування вірусного гепатиту B у клініці ЦСМ УЛДЦ на Оболоні

Лікування вірусного гепатиту В проводить інфекціоніст Боброва Ірина Анатоліївна – лікар вищої категорії, старший науковий співробітник, доктор медичних наук за спеціальністю «Інфекційні хвороби». Діагностика вірусного гепатиту В можлива на базі власної лабораторії УЛДЦ. Присутність у крові людини поверхневого антигену вірусу гепатиту В – HBsAg (аш-бе-ес антигену або ще – австралійського антигену) – є підставою вважати, що людина є хворою на вірусний гепатит В. Додатково призначаються інші види аналізів для прогнозу перебігу хвороби та додаткові дослідження. Спеціального лікування вірусного гепатиту В на сьогодні немає. Рекомендоване дотримання щадного режиму дня, дієти, контроль за водно-електролітним балантом. Рішення стосовно призначення противірусного лікування приймає лікар у кожному окремому випадку.

Інфекціоніст Боброва Ірина Анатоліївна приймає пацієнтів у клініці ЦСМ УЛДЦ з 9:00 до 13:00 за попереднім записом у будні.
📍 Адреса: вул. Левка Лук'яненка (Маршала Тимошенка), 14, поруч з М «Мінська». Приміщення дитячої поліклініки Оболонського району, 1 поверх.
🖍Для запису телефонуйте за номером телефону (044) 499-86-65 з 8:00 до 14:00 у будні.
✔ Вартість консультації – 800 грн.