New investigations

Що таке нетримання сечі?

Нетримання сечі (інконтіненція) у жінок — це патологічний стан, який супроводжується неконтрольованим виділенням сечі. 

Нетримання сечі у жінок є досить пошиненим станом (страждають до 30% жінок середнього і похилого віку), який супроводжується значними розладами психоемоційного стану (пригніченість, замкнутість, відчуття постійного дискомфорту, відмова від інтимного життя, небажання виходити у соціум). З різних причин жінки зі скаргою нетримання сечі звертаються до лікаря за допомогою рідко (соромно, немає впевненості, що лікар зможе допомогти) і роками страждають від цього недугу. Однак, нетримання сечі у жінок лікується.

Причини нетримання сечі

Синдром надмірно активного сечового міхура, через надмірну активність м’язів сечового міхура (у нормі вони забезпечують контрольоване сечовипускання).

Вікові та гормональні зміни. Клімакс. У результаті гормональної перебудови та зміни функцій тканин сечостатевих органів, м'язів та зв'язок тазового дна зростає ймовірність розвитку нетримання сечі у жінок.

Зміни пов'язані з порушенням роботи нервової системи: у результаті травм спинного мозку, порушення роботи системи кровообігу, розвитку розсіяного склерозу, цукрового діабету, запальних процесів, тощо.

Порушення анатомічного взаємного розташування органів малого тазу під час вагітності або після складних пологів, після операцій, при ожирінні, при хронічних запальних процесах.

Нетримання сечі через переповнення, коли неможливо повністю спорожниит сечовий міхур через перешкоди (пухлина, яка тисне на сечовий міхур, сечові камені, які утруднюють прохідність, закреп), наслідком чого є підтікання сечі.

Не потрібно забувати, що на роботу сечового міхура впливають шкідливі звички!

Види нетримання сечі у жінок

Стресове нетримання сечі у жінок є характерним для 25-65% випадків і пов'язане з недосконалою роботою замикального механізму уретри під час фізичної активності. Нетримання сечі у жінок виникає у результаті додаткового тиску на сечовий міхур, який виникає під час сміху, кашлю, чхання, фізичних навантажень, тощо. 

Імперативне нетримання сечі у жінок (невідкладне нетримання сечі) є характерним для 10-20% випадків — це мимовільне виділення сечі, яке може трапитися будь-коли, будь-де, без фізичного навантаження "під час" раптового сильного бажання сходити у туалет або згодом "після".

Змішане нетримання сечі у жінок є характерним для 5-12% випадків і поєднує невідкладне та стресове нетримання сечі.

Профілактика нетримання сечі

Фізична активність та спеціальна гімнастика спрамована на зміцнення структур тазового дна підтримують тонус м'язів, стимулюють перистальтику внутрішніх органів, нормалізують обмін речовин та водний баланс, зміцнюють імунітет.

Лікування нетримання сечі у жінок у Києві

Лікування стресового нетримання сечі у жінок середнього та старшого віку переважно оперативне (хірургічне). Існує багато методик оперативного лікування нетримання сечі. Жінкам молодого віку на початку розвитку хвороби призначають лікувальну гімнаститу та фізіотерапевтичні процедури, що орієнтовані на зміцнення м'язів тазового дна.

Лікування екстренного нетримання сечі (що виникає раптово) проводиться медикаментозно. Призначають вправи на зміцнення м'язів тазового дна.

🟢 Акушер-гінеколог Яна Ігорівна Луценко приймає пацієнтів за попереднім записом ✅ щоп'ятниці з 8:00 до 13:00.

🟢 Акушер-гінеколог Процько Наталія Вікторівна приймає пацієнтів за попереднім записом ✅ у понеділок з 15:00 до 18:00; ✅ у вівторок з 8:00 до 13:00; ✅ у четвер з 8:00 до 13:00. 

✔️ Вартість консультації – 700 грн.
📍 Адреса: вул. Микільсько-Слобідська, 6-В (пішки 14 хвилин від М Лівобережна).
🖍 Для запису
– телефонуйте за номером телефону (044) 492-34-84 у будні з 8:00 до 18:00;
– пишіть повідомлення у Viber на номер +38(066) 906-80-25 або +38(093) 046-77-24 у будні з 8:00 до 18:00.