New investigations

Що таке пневмококова інфекція?

Пневмококові інфекції (ПІ) – це група захворювань, які проявляються гнійно-запальними змінами в різних органах (в легенях – спричинюючи пневмонії, в центральній нервовій системі – гнійні менінгіти, у серці – ендокардити, в суглобах – остеомієліти, гнійні артрити та ін.). Інфекції середнього вуха (отити), синусити та бронхіти являють собою менш важкі прояви ПІ, але їх частота є значно вищою. Пневмококові інфекції одні з провідних причин захворюваності та смертності в усьому світі.

Бактеріальне носійство пневмокока особливо поширене в дитячих садках (до 60%) та початкових класах (до 35%). Найбільш небезпечними є пневмококи для маленьких дітей через особливості будови цієї бактерії. У всьому світі пневмококова інфекція – це одна з основних причин смертності серед дітей до 5 років. Згідно з оцінками ВООЗ, щорічно в світі реєструється 1 600 000 летальних випадків внаслідок пневмококових захворювань, близько 50% з них – серед дітей до 5 років.

Шляхи передачі пневмококової інфекції

ПІ поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі, особливо при тісному контакті. Джерелом інфекції може бути людина без клінічних проявів.

Профілактика пневмококової інфекції

З появою антибіотиків пневмококи стали стійкішимии до традиційних антибіотикопрепаратів. Збільшення стійкості пневмокока до антибіотиків ускладнює лікування захворювань (складність вибору лікування, підвищення ризику невдачі лікування, збільшення вартості медичної допомоги). Сьогодні діючим методом профілактики ПІ вважають вакцинацію. Вакцини для попередження ПІ використовують більше 30 років. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує включення вакцин проти пневмококу в програми дитячої імунізації: вакцина включена в календарі щеплень 30 країн, зареєстрована у 88 країнах світу. Використовуючи вакцини від ПІ частота захворювань та госпіталізації по країнах знизилася від 50 до 70%. 

Вакцинопрофілактика пневмококової інфекції

У Центрі сімейної медицини УЛДЦ проводиться вакцинація проти пневмокока. Вакцинація є ефективною проти пневмококів, які викликають захворювання, стимулює імунітет слизових оболонок, що приводить до зниження бактеріоносійства. Вакцини виробляються відповідно до вимог ВООЗ до виробництва і контролю якості вакцин. На сьогодні в Україні зареєстровано дві вакцини для профілактики пневмококової інфекції: Превенар 13 (Англія) і Синфлорикс (Бельгія). 

Клінічно доведено, що імунна відповідь на введення вакцини висока. Також підтверджена висока безпека застосування вакцин від пневмокока.

Вартість вакцини і наявність/замовлення уточнюйте за номером (044) 492-34-80.